NULTI SERVIS

  • Venerabike
  • 14 Feb 2023

Da bi vaš novi bicikl bio prilagođen baš vama i vašim potrebama, mi smo se postarali da vam isporučimo potpuno montiran bicikl, sa već urađenim nultim servisom. Nulti servis bicikla podrazumeva sastavljanje i fino podešavanje svih komponenti bicikla i njegovo osposobljavanje za sigurnu i udobnu vožnju. Osnovni cilj nultog servisa je da svi delovi budu pravilno postavljeni, pričvršćeni i podmazani, a istovremeno, da se spreči brzo habanje pojedinih komponenti usled grube montaže koja se obavlja na samoj proizvodnoj traci

 

Nulti servis se sastoji od:

 

Bicikli kupljeni na na našoj internet stranici se isporučuju u transportnoj zaštitnoj ambalaži, pa je za ove bicikle neophodno uraditi podešavanje pravca, smera i nagiba upravljača, kao i njegovo zatezanje, uvrtanje pedala i po potrebi podešavanje visine sedišta, a ukoliko je reč o gradskom biciklu koji poseduje korpu, onda to podrazumeva i montažu korpe. Ova podešavanja nisu komplikovana i mogu se obaviti samostalno ili kod ovlašćenog servisera. Naša preporuka je, svakako, da posetite ovlašćenog servisera da vam to uradi, Ukoliko to, ipak, želite sami uraditi, prilažemo kratko uputstvo:

     1. Podešavanje i zatezanje upravljača

Za podešavanje volana neophodno je popustiti šarafe na luli volana imbus ključem, pri tome, potrebno je voditi računa da upravljač bude pod uglom od 90°, u odnosu na ram bicikla.

 

     a. Kad je u pitanju A-head lula volana:


     b.  Kad je u pitanju obična lula volana:

 

     

2. Podešavanje pedala

Izuzetno je važno, pri uvrtanju pedala, voditi računa da se ispravna pedala umetne na ispravno mesto, te vodite računa o levoj i desnoj pedali. Svaka pedala ima oznaku na sebi. Leva pedala se pričvršćuje ključem u smeru suprotnom od kazaljke na satu, dok desna pedala prati smer kazaljke na satu.

     

3. Podešavanje visine sedla


Visina sedla je veoma važna, jer ona omogućava da vaša vožnja bude sigurna i što udobnija. Sa pravilnom visinom sedišta, vaše koleno ne bi trebalo nikada da bude potpuno ispruženo kada pedala dostigne donji položaj, već uvek blago savijeno. Da bi ste podesili visinu sedla, stezaljka (šelna) sedla se mora otvoriti sa ključem, ukoliko je to šelna sa brzim otpuštanjem, onda se može otpustiti i rukom. Kada se stezaljka olabavi, možete podešavati visinu sedišta gore-dole. Kada podesite željenu visinu, ponovo zategnite šelnu, kako je prikazano na slici, vodeći računa o minimalnoj oznaci na stubu sedla.

     

4. Montiranje korpe

Ukoliko je reč o nekom od gradskih bicikala, onda će on doći sa korpom. Korpu je potrebno postaviti tačno preko rupa, na držač korpe, zatim, umetnuti dva šrafa i podloške koje ste dobili i zašrafiti ih u smeru kazaljke na satu.