Kako najlakše odabrati pravi bicikl za sebe

  • Venerabike
  • 06 Apr 2023

Odabir odgovarajućeg, pravog, bicikla za vas ili vaše dete je od izuzetnog značaja, jer to direktno utiče na efikasnost bicikla, udobnost vožnje i doprinosi celokupnom doživljaju. Pravilan položaj u vožnji bicikla je izuzetno važan jer poboljšava upravljanje biciklom i pruža veću izdržljivost, a sprečava povrede, dok istovremno, maksimizira vašu snagu i potencijal.

Dakle, kako odabrati pravi bicikl za sebe? Prilikom kupovine bicikla potrebno je voditi računa o tome:

- kakav tip bicikla želimo i

         - koja nam veličina bicikla odgovara.

 

Tip bicikla koji nam najviše odgovara zavisi od toga gde želimo da vozimo bicikl i prema tome biramo između:

  • DRUMSKOG BICIKLA – koji je dizajniran za popločane površine i idealan je za drumsku vožnju, putovanja i opuštene dugačke vožnje po asfaltu.

  • CITY BIKE – dizajnirani za svakodnevnu vožnju po gradu.

  • MTB – dizajniran za brdsku i „off road“ vožnju po neravnim i „grubim“ terenima, kao što su zemljane staze, šljunak, prašina, blato i slično.

  • BMX – dizajnirani za trke, akrobacije i „freestyle“ vožnju po svim površinama, rampama i „skate“ parkovima.

  • FAT BIKE – prepoznatljive po svojim debelim i predimenzioniranim gumama, dizajnirane za vožnju po pesku i snegu, ali i po svim ostalim „teškim“ terenima.
  • KIDS BIKE – dizajnirane sa manjim ramovima i točkovima kako bi pomogle deci da nauče balansirati i voziti bicikl.

Kada odaberete tip bicikla koji želite, vreme je da mislite o veličini bicikla koji odgovara vama i vašoj građi tela. Svi tipovi bicikala dolaze u različitim veličinama, pa počnimo od toga što ćete pronaći pravu veličinu rama prema vašoj građi tela. Kada je reč o maksimiziranju performansi bicikla i same udobnosti u vožnji, najvažniji faktor je utvrditi pravu veličinu rama. Ukoliko izaberete pogrešnu veličinu rama, održavanje predviđenih karakteristika vožnje je skoro nemoguće i imate lošiju kontrolu nad biciklom. Vožnja na ramu koji je suviše mali ili suviše velik će smanjiti efikasnost, što znači i više rasipanje energije, a može dovesti do povreda, kao što su problemi sa vratom i ramenima, leđima ili kolenima.

Kako da izmerimo veličinu rama? Veličina rama se meri od srednje glave do ulaza na cev sedišta, kao na slici:

 

 

Da bi smo utvrdili koji je ram pogodan za nas, postoji nekoliko varijanti, a ovde ćemo objasniti samo najčešće:

1.) Potrebno je da pored naše visine, znamo i dimenzije unutrašnjeg dela naših nogu.

Na osnovu tog podatka možemo izračunati veličinu rama koja nam najviše odgovara u zavisnosti od tipa bicikla, pa tako:

  • za MTB: unutrašnju dimenziju nogu u cm pomonožimo sa koeficijentom 0,66,

  • za City: unutrašnju dimenziju nogu u cm, pomnožimo sa koeficijentom 0,685,

  • za drumske i trekking bicikle: unutrašnju dimenziju nogu u cm, pomnožimo sa koeficijentom 0,70 i dobićemo veličinu rama koja je idealna za nas. Tako na primer: ukoliko je vaša unutrašnja dimenzija nogu 80cm, za vas je idealan City bicikl veličine rama od 54,8cm ili 21“, ili MTB 52,8cm ili 20“ ili drumski bicikl od 56cm rama ili 22“.

 

 

  1. Drugi način je da na osnovu vaše visine i veličine rama pogledate u našoj tabeli koja veličina bicikla je odgovarajuća za vas: XS, S, M, L, XL ili XXL.

Kod dečijih bicikala je moguće odrediti idealan bicikl za vaše dete na osnovu naše tabele koja uzima u obzir visinu deteta, veličinu točkova i godine.

 

3. Jedan od načina je utvrditi veličinu bicikla koja nam odgovara, samostalno, golim okom, tako što:
– sednete na bicikl,
– sedište podignete toliko da vam se noga na spuštenoj pedali oslanja petom,
– Kada ispružite ruke na upravljač (volan, guvernala, korman), pogledate niz vertikalnu    cev upravljača prema osovini prednjeg točka,
– ako osovinu točka vidite IZA upravljača bicikl vam je veliki,
– ako osovinu točka vidite ISPRED upravljača bicikl vam je mali.

 

Na odgovarajućoj veličini bicikla, trebalo bi da budete u mogućnosti da skoro potpuno ispružite nogu dok pedalirate i da možete udobno da dosegnete upravljač. Sedlo treba tako postaviti da bude u vodoravnom položaju. Prenisko postavljeno sedlo dovodi do većeg opterećenja kolena, dok previsoko postavljeno sedište dovodi do problema u delu leđa. Dakle, udobnost na biciklu je uslovljen od rasporeda i međusobnog rastojanja kontaktnih tačaka vozača i bicikla: sedla, pedala, volana.